Wednesday 20 February 2013

Ελληνικά προϊόντα στην αγορά της Κίνας

Χθες χάζεψα τους φακέλους στο ΣΚΑΙ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είδα να ξετυλίγεται το θέμα των ελληνικών εξαγωγών. 'Ελληνες επιχειρηματίες κατάφεραν να φτάσουν τα ελληνικά προϊόντα στο Πεκίνο. Οκτώ ελληνικές εταιρείες προσπαθούν μέσα στην κρίση να κατακτήσουν μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, αυτή της Κίνας. Μέσα από την εκπομπή τίθενται ερωτήματα όπως «τρώνε οι Κινέζοι λάδι, ελιές, λουκούμια; , εμπιστεύονται οι επιχειρηματίες στο Πεκίνο τις συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες;» και μας δίνουν συμβουλές σχετικά με τα βήματα και τα εμπόδια που συναντά κανείς σε αυτό το εγχείρημα. 

Ενδιαφέρον έχει η γνώμη ενός Έλληνα, ιδιοκτήτη ελληνικού εστιατορίου στην Κίνα, ο οποίος αναφέρει ότι προτιμά να μη συνεργάζεται με Έλληνες προμηθευτές διότι έχουν την τάση να κάνουν μια δουλειά και μετά να εξαφανίζονται, δεν υπάρχει συνέχεια στη συνεργασία και την επικοινωνία με αποτέλεσμα να χάνεται η εμπιστοσύνη. 



Νομίζω ότι είναι καιρός να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της, γιατί πραγματικά υπάρχουν ικανοί επιχειρηματίες με θέληση στη χώρα μας που θα μπορούσαν να ανεβάσουν το επίπεδο των προϊόντων μας και την παρουσία τους στο εξωτερικό. Κάποτε οι εξαγωγές θεωρούνταν αναγκαίο κακό όταν οι πωλήσεις μιας εταιρείας στην Ελλάδα δεν πήγαιναν καλά, τώρα η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος. Είναι κρίμα με μια τέτοια αγορά η Ελλάδα να έχει μια τόσο ελλειματική εμπορική σχέση. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται μόνο στην ικανότητα ή ανικανότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών και παραγωγών αλλά και στην Κινεζική κουλτούρα - η Κίνα για πολλά χρόνια ήταν μια "κλειστή κοινωνία". Για κάποιον που ενδιαφέρεται να διεισδύσει στην αγορά της Κίνας η μόνη λύση είναι με ένα μακροχρόνιο πλάνο, οι "αρπαχτές" δεν είναι λύση για την αγορά αυτή.  Μακάρι πάντως στις μέρες μας κάποιος από αυτούς - κάποιος από εμάς - να καταφέρει να πάρει επιτυχώς ένα τέτοιο ρίσκο και να ανοίξει με τον καιρό η αγορά και για άλλους επιχειρηματίες.

Μπορείτε να δείτε όλο το video εδώ.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.